torstai 17. joulukuuta 2015

16. joulukuuta - Kaalia vai kemikaalia?

Lähiaikoina olen miettinyt paljon kemikaalien ja ympäristömyrkkyjen mahdollista osuutta lapsettomuuden hurjassa kasvussa. Ei voi olla sattumaa, että samalla kun lisäaineet ja uudet muoviyhdisteet ja kymmenien eri sokeriyhdisteiden käyttö ruoissa yleistyvät, laskee myös hedelmällisyys ympäri maata.

Tiede-lehden mukaan siittiötiheyden on Suomessa tutkittu jo pelkästään 80-luvulla laskeneen 67 miljoonasta 48 miljoonaan siittiöön millilitrassa. Yle taas kertoo, että suomalaisten miesten siittiötilanne on tällähetkellä parempi verrattuna muihin Pohjoismaihin. Myös useiden sisustustekstiileiden on havaittu sisältävän naisen hedelmättömyyttä aiheuttavia PFC-yhdisteitä. 

Mille kaikelle oikeastaan itsemme altistamme? Mitä kaikkea kulkeutuu hengitysilmaan, kun on saatava kaikki heti ja halvalla?

Ruokia jalostetaan jatkuvasti "parempaan" suuntaan, jotta niistä saisi kaikki tarvittavat ravintoaineet mitä ihmiskeho tarvitsee - tai luulee tarvitsevansa. Ovatko kehomme menneet jalostetusta ruoasta jo niin sekaisin, etteivät ymmärrä kuinka ruokaa tulisi käyttää hyödyksi ja on käynyt puolustuskannalle?

Kuitenkin käytämme valkaisuaineita hampaisiimme ja pukeudumme päivittäin muovikankaasta tehtyihin vaatteisiin. Käymme salilla treenaamassa ja juomme jauheista tehtyjä juomia kasvattaaksemme lihaksiamme. Syömme hampurilaisia ja sämpylöitä joiden sidosaineena on käytetty selluloosaa. Siis paperia!

Missä meni pieleen, kun pieneenkin kipuun haemme ensimmäisenä hoitoa sairaalasta ja apteekista? Antibiootteja syödään jokaiseen flunssaan ja psykiatrisella puolella tarjotaan apua lääkepaketti edellä ja kesät hölväämme sentin kerrokset hyönteismyrkkyä.

Meikkaamme kasvomme päivittäin pulvereilla, kynillä ja tahnoilla ja käytämme kymmeniä suihkeita ja vaahtoja hiustemme laittoon. Pidämme metalli- ja muoviyhdistekoruja limakalvojemme läheisyydessä tuhlaamatta ajatustakaan sille, mitä niistä pidemmällä aikavälillä irtoilee vaikka verenkiertoon. Laitatamme ihojemme alle kuvia kysymättä mitä aineita musteisiin on käytetty. Pesemme kehomme, vaatteemme ja astiamme aineilla, joiden ainesosaluettelo koostuu sadoista aineksista, joista suurin osa on jonkinlainen numeroyhdistelmä. Päihteistä en edes aloita puhumaan.

Me ihmiset tiedämme tasan tarkkaan mitä teemme, mutta tuntuu että emme välitä lainkaan kuinka meidän käy. Onko meidän jälkeemme tulossa täysin hedelmätön sukupolvi?

Eikö tule käytettyä luomu- tai lähivalmisteita koska ne ovat kalliita? Mieti kumpi on tärkeämpi, kukkaron sisältö vai kukkaron omistaja? Minkä hinnan annat omalle terveydellesi?

1 kommentti:

  1. Me ollaan viimeiset vuoden syöty pääasiassa luomua. Ruokamenot on kasvanut hurjasti, mutta ruokaa käyttää kuitenkin joka päivä, joten miksi siihen ei satsaisi? Uskon, että ympäristössä, ruuassa ja kemikaaleissa ovat suurimpia syitä lapsettomuuden yleistymiseen.

    VastaaPoista