keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Hyvä paha raha

Olen nyt muutamia kuukausia selannut Pinterestiä säästövinkkien toivossa. Blogi blogin perään kertoo "näitä lakkasin ostamasta ja säästin" sekä "näin tekemällä maksoin 100 tonnia lainaa kuukaudessa". Tosi innostavaa, osa onneksi jopa huumorilla tehty. Vinkkejä etsiessä vain turhauttaa, kun suurin osa on jo käytössä tai ei muutenkaan kuulu osaksi omaa elämää. Monissa esimerkiksi vinkataan lopettamaan noutokahvin juonti, lopettaa talouspaperien osto ja vaihtaa shampoot markettimerkkiin. Ei auta, kun en käytä. Jätä käymättä kampaajalla ja laita itse kyntesi. Ei osu ei.

Pääsen keskustelemaan meidän taloudellisesta tilanteesta jonkun sosiaali-ihmisen kanssa ja katsotaan mitä tälle tilanteelle voitaisiin nyt tehdä ennen kotihoidontuen alkua. Huh. Toivottavasti siitä olisi apua.

Pariviikkoa aikaa tehdä selkeä paperi, missä näkyy tulot ja menot, sekä laskea tulevat tulot kht:en alusta eteenpäin. Onneksi noita raapustuksia riittää, niin ei tarvitse muuta kuin kirjoittaa puhtaaksi.

Onko teillä vinkkejä säästämiseen?

Tällä hetkellä meillä on varmaan jonkun mielestä suht askeettista:
- halvin hyvä asunto
- ruisjauhot shampoon tilalla (on aika halbaa ostaa 5kg säkki jauhoja vs. 750ml shampoota)
- palasaippuat käsille ja suihkuun
- ei meikkejä
- ei kampaajaa/hiustenvärjäystä tai -leikkausta
- ei autoa
- ruokakustannukset minimissä
- rattailla pääsee bussissa ilmaiseksi toinen saa opiskelija-alet
- ei syödä ulkona (no okei, itsenäisyyspäivänä syötiin)
- ei käydä elokuvissa tms. viihteellä
- ei tule lehtiä
- ei osteta vaatteita ellei ole pakko (ja silloinkin yleensä kierrätettyä)
- puhelin ja netti halvimmat toimivat
- harrastukset on jäähyllä, joten niihinkään ei mene rahaa
- tehdään ruoat itse
- kestovaippaillaan (paitsi öisin ja kaupungilla joskus kertsit)

...jotain varmasti jäi, mutta näin. Jostain voi aina karsia, ja en enää oikein löydä muuta vaihtoehtoa kun karsia vakuutuksista, kun ei ole oikein myytävääkään. Miten täältä sopasta pääsee elävänä pois?

18 kommenttia:

  1. Onko teidän paikkakunnalla Hopea? Sieltä kannattaa kysyä apua. ❤

    VastaaPoista
  2. Me säästettiin kun alettiin tehdä kaikki ruoka-ostokset lidlissä, sunniteltiin viikon ruuat etukäteen, tehtiin kaikki ruuat itse ja ei enää ostettu herkkuja, limpparia tai alkoholijuomia. Tsemppiä! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlistä ei vaan saa bonuksia eikä maksutapaetua, mitä voi käyttää tuleviin ruokaostoksiin. Sinne on meillä myös pidempi matka.

      Poista
  3. Mulla ei myöskään ole mitään, mistä enää nipsaista pois (no okei ruokaostoksista kyllä jonkin verran), mutta jotenkin sitä vaan on toimeen tullut, vaikka mulla on tosi paljon pakollisia, summaltaan suuriakin laskuja. Luottokortteja on myös vingutettu sillä ajatuksella, että mieluummin elän hieman miinuksen puolella muutaman kuukauden kuin laitan pikkuvauvan hoitoon.

    Kotihoidontuen lisäksi olen saanut toimeentulotukea, kun minkäänlaisia säästöjä ei todellakaan ole. Vakuutuksista mulla ei ole enää muita kuin kotivakuutus ja sen siis maksaa Kela, kun kuuluu toimeentulotukeen. Mutta sen verran sitä on kuitenkin pärjäillyt, että tulen olemaan tämän kuopuksenkin kanssa vuoden hoitovapaalla, vaikka olen yksinhuoltaja. Sitten taas vähän helpottaa, kun palaa töihin, mutta vain vähän, sillä tuet lähtee pois ja tilalle tulee iso veroprosentti, työmatkakulut ja päivähoitomaksut. Eli tuntuu, että köyhiä ollaan, teki miten päin vaan, mutta toisaalta en kyllä tunne, että meillä olisi pulaa mistään oikeasti tärkeästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh. Meillä ei oo luottokortteja eikö osareitakaan mitä tarviis maksella :D

      Pitää varmaan sitä toimeentulotukea hakea sitten. Hyvä tietää että jollain pärjää 🙈

      Poista
  4. Hei! Kuulostaa todella tiukalta elämiseltä.. oletko aivan varma kaikista tuista mitä voitte saada? Kaikilla täytyy jäädä tietty summa elämiseen kuukaudessa. Kannattaa tarkastuttaa asumistuki myös kun tulot muuttuvat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asumistuki laitettu tarkistettavaksi kotihoidontuen alusta eteenpäin, saadaan asumistukea, toinen opintotukea ja toinen vanhempainrahaa nyt, lisäksi on lapsilisä. Kotihoidontuen lisäksi olen hakenut hoitolisää.

      Poista
    2. Miksei miehesi hae opintolainaa? Ilman sitä ette voi saada toimeentulotukea :/

      Poista
    3. Saa opintolainaa ja sen takia ei saada toimeentulotukea. Tulot on sen kanssa ihan hyvät, mutta ne ei oo yhteisessä käytössä. Sumplitaan nyt 🙈

      Poista
    4. Miten ihmeessä "tulot ei ole yhteisessä käytössä"? Jos olet vauvan kanssa kotona niin onhan se aika törkeää jos mies ei anna sinulle käyttörahaa

      Poista
    5. Meillä on aina ollu omat rahat, enkä osaa niinsanotusti pyytää häneltä osaa opintolainasta, kun no.. Eihän se oo minun :D Antais varmasti rahaa sillon kun sitä on jos sitä pyytäisin, mut on itelläkin tosi iso kynnys siihen :S

      Poista
  5. Miten iso asunto teillä on? Pystyisittekö asumaan pienemmässä tai syrjemmässä, mistä kuitenkin kulkisi bussit jolla pääsisi kulkemaan ja olisi pienempi vuokra? Entäs kaupungin tai seurakunnan asunnot? On yleensä halvempia. Niinkuin joku tais mainita että jokaiselle on laskettu se raha mikä pitää saada jotenkin vähintään, jos ei saa hoitotuesta niin saa toimeentulotukea silloin. Muista, että kaikesta selviää. AINA. �� Mikä voisi olla pahinta mitä teidän tilanteessa kävisi? Aina löytyy apua. :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on erittäin halpa asunto ja jos haluttaisiin muuttaa pienempään mikä ois myös halvempi, niin pitäis vaihtaa paikkakuntaa ja se mitä voitettais vuokranmaksussa hävittäis bussikorttimaksussa. Pahinta mitä kävis.. No vaikka mikä mitä en haluu ajatella. Rahattomanakin hetken onneks selviää. Pari vuotta sitten elettiin 3kk täysin tuloitta ja edelleen ollaan hengissä :D

      Poista
  6. Hei Spukka! Onko sun miehesi töissä ollenkaan? Jos pelkkä opiskelija ja saa vain opintotukea ja opintolainaa, Niin tottakai ootte oikeutettu hakemaan toimeentulotukea vielä lisäksi! Elämiseen vuokran ja sähkön lisäksi teille pitäisi jäädä lain mukaan n. 417×2 + n. 300e. Eli noin 1200e. Sillä katetaan perusmenot. Sen saa haettua suoraan Kelan nettisivuilta :) sosiaalipuolella kun tekee töitä niin siksi nämä niin tuttuja :) -ikkuspikkus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin sosiaalityöntekijän kanssa tulot ja menot läpi ja tehtiin myös tuo Kelan laskuri siellä yhdessä. Ei saada toimeentulotukea, koska toinen saa opintolainaa.

      Poista
  7. Miehelläsi on velvollisuus elättää teidät koska hänen "takiaan" ette saa toimeentulotukea. Kannattaa keskustella, raha-asiat ovat teidän yhteiset kun asutte yhdessä :)

    VastaaPoista