keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kuinka suhtautua muuttuneeseen kroppaan?

Aiiiiivan kamalat itsetunto-ongelmat raskaudenjälkeisen maharöllykän takia. Joinakin päivinä tuntuu kuin olisin lähes "vanha" itseni ja joinain päivinä taas tuntuu että olen vain yksi epämiellyttävä taikinakasa. Olen alkanut olemaan sinut sektioarpeni kanssa, mutta en yhtään tiedä miten saisin itseni olemaan sinut nykyisen löysän vatsanahan kanssa. Vaikka paino ei ole laskenut lasketun ajan +19 kilosta kuin 4-5 kiloa, niin olen paljon solakampi mitä vielä vaikka puoli vuotta sitten.

Sektiosta tulee nyt 11 kuukautta, enkä ole urheillut päivittäisten askareiden lisäksi lainkaan. Arpi ja vatsa ovat edelleen kipuilleet, eikä oikein mistään saa tietoa kuinka sektion jälkeen urheilu pitäisi aloittaa. On kuitenkin täysin eri asia, jos lapsen on ponnistanut alakautta pihalle, kun että vedetään vatsa auki, otetaan erilleen vatsalihakset ja muu kama ja vielä avataan kohtukin ja revitään sieltä lapsi pihalle. Siinä ei ihan heti kotiutuessa kannata alkaa ensimmäisenä tekemään vatsalihaksia! Toki erkaumaa voi olla vaikkei sektiota ole tehtykään, mutta mutuna sanoisin, että vatsan lihaksistoon vaikuttava leikkaus tekee liikunnan aloittamisesta hieman erilaista.

Mistä löytää _faktatietoa_ siitä milloin ja miten vatsatreenit kannattaisi aloittaa? Netistä löytyy lähinnä pilipalivideoita ja -tekstejä mitkä perustuvat mututietoon. Lääkärit ja neuvolahoitajani eivät ole ottaneet kantaa koko asiaan. En haluaisi kuitenkaan loppuelämääni pitää vatsalihaksiani säästöliekillä ja jatkaa pullautumista. Olisikohan fysioterapeutista apua?

Kaipaan kokemuksia sektion läpikäyneiltä. Oletteko saaneet helposti tietoa kuinka aloittaa vatsalihaksia rasittava liikunta sektion jälkeen?

7 kommenttia:

 1. Minulle sanottiin äippäpolilla pari kuukautta sektion jälkeen (koska synnytyksessä meni kaikki vähän pieleen tarjosivat tuota keskustelua, joka kyllä siinä vaiheessa oli aika turha), että puoli vuotta täytyy pitää taukoa poikittaisista vatsalihaksista eli niistä isoista lihaksista, joita tehdään menemällä istumaan jne. Syviä vatsalihaksia, joka vaikuttavat ryhtiin, tyyliin pilates, suosittelivat aloittamaan samantien. Kuulema nyrkkisääntönä on noissa isoissa lihaksissa, että niin kauan kun sieltä tursuaa jotain ylimääräistä ulos, vatsassa on edelleen erkaumaa, eikä niitä pitäisi treenata. Itse olen ollut patalaiskana, enkä kyllä tästä röllöstä erota tursuaako sieltä mitään ylimääräistä (en kyllä erottanut monta kuukautta sittenkään). Itse olen harrastanut liikuntaa vähän mututuntumalla. Juokseminen (juoksuaskeleet) olivat todella omituisia todella pitkään, koska alavatsa oli täysin tunnoton. Tuntoa siinä ei edelleen kyllä ole normaalisti, mutta itse olen sitä mieltä, että omalla kohdallani näin 8 kuukauden jälkeen kaikki on sallittua. Kunto ei vain ole 1.5 vuoden liikuntatauon jälkeen ihan kohdillaan, joten aika hitaasti olen aloitellut. Vatsoja teen lähinnä niitä syviä ja epätoivoisesti yritän niitä pitkiäkin ottaa mukaan treenaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkitarkastuksessa katsottiin erkauma ja sitä oli parin sormen leveydeltä, eli ei kamalasti. En kyllä itse katsoessa osaa yhtään sanoa että mitä pullottaa ja mistä, kun koko vatsa pullottaa vähän joka suuntaan :D

   Poista
 2. Arven pitäisi olla vuosi leikkauksesta jo kyllä kivuton, jos arpi kiristää, on koholla, tumma, kova jne niin silloin saattaa olla kyseessä arven epänormaali liikasvu ja sitä kannattaisi yrittää lääkärille näyttää. Vatsalihastreeneista en osaa sanoa mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäri on katsonut arven useampaan kertaan ja se on myös pari kertaa ultrattu, eikä näy mitään erikoista. Hermovaurio siinä kuulemma voi olla ja paranee jos paranee.

   Poista
 3. Täältä fysioterapeutin suosittelemat ohjeet:
  http://www.trainingcorner.fi/RaskausliikuntaOpas.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä ei kyllä sektiosta ollut mitään :/

   Poista
 4. Hei, olen Albertiina Aleksandra Suomesta Haluan antaa teille todistuksen siitä, miten sain lainan Ryan Cliftonilta. Sain 60000 euron lainan 2 prosentin korolla. HUOM: Se on luotettava ja aito. Jos olet kiinnostunut saamaan lainayhteyden EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

  VastaaPoista