perjantai 20. huhtikuuta 2018

Keväästä selviäminen ja ADHD

Mukavaa aikaa tämä kevät. Joka vuosi näihin aikoihin tuonne sydämen perukoille kerääntyy kamala, painava musta möykky. Rautalangoista kiertynyt pölypallo, mikä pitää avata ennenkuin sen voi imuroida. Jokavuosi aina uudelleen.

Pahin ahdistus taitaa olla takanapäin. Aurinko auttaa, ja tietysti keskustelu puolison kanssa ja Kriisikeskus siinä sivussa. Päässä jätättää ja sanat unohtuvat.

Olen käynyt nyt vuoden alusta nepsyvalmentajalla, mutta aika on mennyt lähinnä muiden solmujen ratkomiseen, vaikka siellä pitäisi keskittyä siihen miten saisin arjesta jouhevampaa. Pitäisi aloittaa adhd-lääkitys uudelleen kuuden vuoden tauon jälkeen, mutta se on niin kallis ettei minulla ole siihen varaa. Tilannetta ei auta se, että lääkäri painottaa, ettei nepsyvalmennuksesta ole hyötyä, jos lääke ei ole käytössä ja että juuri  kotihoidontuelle siirryttyäni tuloni putosivat yli 133 euroa kuukaudessa. Kuukauden lääkkeet ovat +200€/pkt. Kun rahaa ei ollt vanhempainrahakaudellakaan, niin miten sitä nyt olisi mystisesti tullut lisää. Lääkärin painostukseen vastasin, että en ole lääkevastainen vaan lääke olisi kyllä käytössä jos siihen vain olisi laittaa rahaa. Tämä oli nyt kolmas hoitoneuvottelukerta, kun käymme taistelua samasta asiasta.

Ostin pojalle uudet rattaat helmikuussa, kun olin saanut säästettyä niihin rahaa. Ne maksoivat satasen enemmän mitä kuukauden lääkepaketti. Säästin yli puoli vuotta. Voisinhan säästää lääkkeitäkin varten, mutta siihen menisi monikertainen aika ja lääkkeiden osto pitäisi ajoittaa alkuvuoteen, jotta saisi omavastuun sekä lääkekaton täyteen ja saisi loppuvuoden lääkkeet halvemmalla... Jotta saa taas aikaa säästää seuraaviin lääkkeisiin. Ei ei ei. Tähänkin mennessä ollaan elossa pysytty ja saatu arki jotenkuten pyörimään viimeiset kuusi vuotta, niin olkoot. Tarpeeksi ahtaalla tässä ollaan talouden saralla muutenkin ja nuukailemalla saan edes hieman "vapautta", eli senttejä ei tarvitse ihan joka kauppareissulla laskea :D

Tuosta tulikin mieleen jakaa hyvä vinkki köyhän kauppareissulle: Pyöristä aina ylempään euroon! Esimerkiksi. jos Kurkku maksaa 1,04€, laske se kahdeksi euroksi. Voin kertoa, että kassalla on iloinen yllätys vastassa <3 Jos (kun) on tietty kauppabudjetti, niin tuolla laskukaavalla osa ostoslistan tavaroista pitää ehkä jättää kauppaan, MUTTA ainakin meillä listalla on usein sellaisiakin asioita, joiden hankinnalla ei ole tulenpalava kiire, joten ne voi jättää huoletta seuraavaan kertaan tai kokonaan hankkimatta.

Mitä mieltä olette lääkitykseen painostamisesta taloudellisen romahduksen uhalla, vaikka lääkityksen syy ei ole henkeäuhkaava?

3 kommenttia:

 1. En pysty käsittämään miten lääke voi olla noin kallis. Yhteiskunnan pitäisi tukea ja tarjota tuo paljon edullisemmin. Vaikka meillä ei ole mitenkään tiukkaa rahallisesti, niin silti olisi melkoinen kynnys käyttää tuollainen summa lääkkeisiin. Mielestäni lääkärin ei todellakaan pitäisi painostaa ostamaan lääkettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän lääkärin painostuksen siinä, että lääkkeen kanssa arki sujuisi paremmin, mutta en siinä, että sen takia olisi laitettava koko talous nurin kun muutenkin on tiukkaa. B-lausuntoa voi hakea, mutta sen saaminen (myönteinen tai kielteinen päätös) maksaa lisäksi 30€, eikä se tainnut lopulta hirveästi vaikuttaa tuon lääkkeen hintaan 🙈

   Poista
  2. Olisiko näihin lääkekuluihin mahdollista saada toimeentulotukea? Käsittääkseni maksusitoumuksen apteekkiin voi saada, vaikka muuten TTT-hakemus olisikin hylätty. Nythän on ollut juttua, että Kelalla on ollut lääkkeiden (just esim. ADHD-lääkkeiden) suhteen liian tiukka linja, joten luulisi senkin helpottaneen asiaa. Mä en ole tosiaan hoitovapaan aikana maksanut lääkkeistä mitään, kun saan toimeentulotukea ja varsinkin silmälasit oli tosi kiva saada Kelan piikkiin, kun muuten olisivat maksaneet n. 600 euroa. Kyllä tässä on niin paljon maksanut veroja (ja tulen maksamaan), joten hyvä, että saa vähän takaisinkin. Tsemppiä! Kyllä se raha vaan tekee onnellisemmaksi, vaikka jotkut toisin väittävätkin.

   Poista